Kamenná prodejna je od 29.3 do 1.4. 2024 zavřena.
Jak vybrat spací pytel?

Jak vybrat spací pytel?

Kateřina Kolečková
Kateřina Kolečková
12.7.2019

Aktualizováno: Nechce se vám číst text o tom jak správně vybrat spacák? Koukněte na toto spacákové video, které dal dohromady Hannah.
Spací pytle Hannah na e-shopu si můžete vybrat zde.

 

Nejdříve se zamysleme, do jakých podmínek spacák potřebujeme.
Univerzální spacák, který by byl vhodný do všech podmínek bohužel neexistuje.
Na léto potřebujete úplně jiný spacák než na zimu. Nejideálnější je, pořídit si tři spacáky. Každý vhodný do jiných podmínek. Při výběru je třeba v první řadě stanovit, kdo a v jakých podmínkách bude spacák používat.

Na „hrubo“ je možné spacáky zařadit do kategorií letní, třísezónní a zimní:

 

Letní spacák

Spacáky určené pro letní teplé období – červen až srpen. Spacáky jsou velice lehké někdy až ultralehké (do 1000 g). Proto se hodí na pěší turistiku, cykloturistiku nebo pro vodáctví. Rozhodně vás nebudou obtěžovat svou vahou a objemem.

Třísezónní spacák

Ideální od jara do podzimu. Je to tzv. univerzální spacák. Má tu výhodu, že můžete mít pouze jeden spacák a přespíte v něm jak na jaře, v létě, tak i na podzim. Jeho nevýhoda pak je, že má vyšší hmotnost (od 1200 g a výše) a větší rozměr.

Zimní spacák

Jak sám název napovídá, spacáky jsou určeny pro zimní období nebo pozdního podzimu. Určitě není vhodné spát v těchto spacácích za teplých letních večerů.

TEPLOTNÍ URČENÍ SPACÍHO PYTLE

Od roku 2002 existuje evropská norma na spacáky. Přesněji, na měření a výpočet teplot použití.
Solidní výrobci nebo dovozci tyto hodnoty již dnes udávají. Ti pomalejší udávají alespoň tři teplotní údaje - max., komfort a extrém. Pokud na spacáku neobjevíte tři údaje, ale dva nebo dokonce jen jeden, neznamená to, že spacák je špatný. Autor se jen pravděpodobně snaží zmást zákazníka. Ten pak může považovat teplotu extrémní za teplotu komfortní. A extrémní teplota rozhodně není teplotou, ve které by jste měli riskovat noc v daném spacáku
.
Všechny uváděné údaje platí pouze za ideálních laboratorních podmínek a jen pro standardní mužský nebo ženský subjekt.
V praxi mohou být totiž podmínky používání spacího pytle extrémně proměnlivé. Vždy se jedná o nesčetné kombinace následujících faktorů:

  • teplota okolního vzduchu;
  • radiační teplota okolního vzduchu;
  • rychlost a víření vzduchu;
  • vlhkost zadržovaná ve spacáku a okolní vlhkost;
  • oblečení osoby;
  • poloha osoby ve spacáku;
  • izolace mezi spacákem a zemí a tepelná izolace daná samotnou zemí;
  • zmačknutí spacáku hmotností a objemem uživatele;
  • jiný než ideální poměr plochy a objemu uživatele a prostoru spacáku.

Teplotní určení spacáků dle jednotné Evropské normy EN 13537 je stanoveno takto:

Komfort (horní komfort)
Teplota, při které uživatel ležící v uvolněné poloze na zádech v celkové tepelné rovnováze a nepociťuje chlad. Vztaženo k postavě běžné ženy za běžných podmínek.

Limit (dolní komfort)
Spodní hranice, při které uživatel ležící ve skrčené poloze v celkové tepelné rovnováze a ještě nepociťuje chlad. Vztaženo k postavě běžného muže za běžných podmínek použití.

Extreme
Spodní extrémní teplota, při které hrozí nebezpečí poškození zdraví v důsledku podchlazení.

Vztaženo k postavě běžné ženy za běžných podmínek použití. Rozhodně nelze brát jako teplotu, při které lze pohodlně spát.
I přes tyto údaje je ale potřeba vzít v potaz další faktory jako je:

  • aktuální stav metabolismu a vnější prostředí.        
    Ty mohou totiž zkreslit pocitovou teplotu, přestože ta reálná bude odpovídat daným hodnotám.
  • Rozdílnou pocitovou teplotu vnímá muž, žena či dítě.
  • Záleží na aktuální fyzické kondici či fyzickém a psychickém stavu.
  • Velký vliv má také vlhkost okolního prostředí či oblečení těla.
  • Doporučujeme na spaní oblést jiné oblečení, než jaké jste měli na sobě přes den.
  • Oblečení by jste měli vrstvit od termoprádla či jiné první vrstvy. V případě nutnosti přidat druhou vrstvu z hřejivého materiálu. V případě, že ani dvě vrstvy nestačí a chcete přidat další, dbejte na to, aby jste měli stále dostatečný prostor ve svém spacím pytli, jinak budete stlačovat izolační vrstvu samotného spacího pytle a vrstevní oblečení tak bude kontraproduktivní.    

 
Pokud se někdo zeptá: “A nebude mi v tom spacáku zima?“ Tak na takovou otázku se odpovídá jen velmi těžce, neboť vnímání chladu je VŽDY subjektivní!Teploty použití proto nejsou veličiny plynoucí jen z vnitřní podstaty spacáku, ale záleží na podmínkách používání, osobě a jejím stavu v době používání.


Dále spací pytle dělíme do několika katergoriíí podle typu náplně, či konstrukce nebo tvaru .Dle těchto parametrů a budoucího využití spacího pytle je třeba se rozhodovat ve volbě.   

Dále pací pytle dělíme do několika katergoriíí podle typu náplně, či konstrukce nebo tvaru.
Dle těchto parametrů a budoucího využití spacího pytle je třeba se rozhodovat ve volbě.  

SPACÁK DLE MATERIÁLU

Vnější materiál

Významně ovlivňuje loft. Příliš vysoká gramáž použitého materiálu je sama o sobě v podstatě zbytečnou zátěží na vašich zádech, ale promítá se i dále. Těžký materiál stlačuje izolační náplň a snižuje její loft. Významným parametrem vnějšího materiálu je také voodpudivost/prodyšnost.

Vnitřní materiál

Jedná se o vrstvu, která je často v přímém kontaktu s uživatelovou pokožkou a u které je kladen důraz zejména na vysokou prodyšnost.

Typ náplně

používá se buď péřová nebo syntetická. Volba náplně výrazně určuje termoizolační schopnosti a hmotnost spacího pytle. V naší nabídce naleznete jak spacáky péřové, tak syntetické.

SPACÁKY DLE KONSTRUKCE

Dekové       

Tento typ spacího pytle lze plně rozepnout a používat také jako běžnou deku. Je vhodný do kempu i na chalupu.

Mumiové      

Jedná se o nejpoužívanější tvar spacího pytle, který kopíruje lidské tělo. Mumiový spacák snižuje únik tepla a optimalizuje velikost vyhřívaného prostoru. Rozšířené mumie jsou vhodné pro majitele netypických postav. Anatomické a také nedávná novinka – pružné mumie – naopak mnohem lépe kopírují lidské tělo, a tím opět zmenšují velikost zbytečně vyhřívaného prostoru  
   
Oválné       

Tento tvar vychází z mumiového spacího pytle, ale je více oválný a nekopíruje tak přesně tvar lidského těla.      
Je to kompromis mezi prostorem dekového a mumiového spacího pytle.    
  
Rozšiřitelné      

Tuto vlastnost mohou mít všechny zmíněné tvary spacích pytlů.
Rozšiřitelná může být jak délka, tak i šířka spacího pytle.

SPACÁKY DLE TYPU IZOLAČNÍ NÁPLNĚ

Syntetické       
   
I syntetická vlákna mohou být dělena do mnoha kategoriíí podle jejich vlastností. Od mikrovlákna až kanálková dutá vlákna.      
Každý typ vlákna má specifkou vlastnost.      
Mikrovlákno má vysoké termo-izolační vlastnosti a zabírá málo prostoru. Nejčastěji je používáno pro malé spací pytle, kde je velký důraz na dobrý poměr váhy
a velikosti balení. Spací pytle plněné mikrovláknem mají menší loft neboli nadýchanost, než je tomu u spacích pytlů plněných dutým vláknem.      
U dutých vláken rozlišujeme ještě počet kanálků, která vlákna mají. S vyšším počtem se zvyšuje jejich výhřevnost a nadýchanost..      
Syntetická vlákna jsou relativně nenáročná na údržbu, jsou antialergická a odolná ve vlhkém prostředí oproti náplním peřovým. 

Výhody:

  • Je výrazně levnější.
  • Hřeje (izoluje) i když je vlhký.
  • Jsou vhodný i pro alergiky.
  • Je objemnější a těžší.
  • Oproti péřovému má spacák z dutých vláken výrazně kratší životnost (po 4 letech používání je v podstatě zničený).

Volíte-li duté vlákno na zimu, musíte rozhodně sáhnout po vysoce kvalitních materiálech.
 

Péřové spacáky    
Peří je osvědčený přírodní izolační materiál. Při správné údržbě a ošetřování poskytuje svým uživatelům maximální tepelný komfort spojený s nízkou hmotností, vysokou spolehlivostí a dlouhou životností spacáku.
Peří je oproti sytentické náplni lehčí, sbalitelnější a má větší výhřevost.      
Oproti tomu je peří složitější na údržbu a je náchylné na vlhkost. Nejčastěji používané peří je bud' husí nebo kachní peří.      
Peří se specifikuje poměrem prachového peří a malých pírek. Prachové zajišt'uje tepelnou izolaci a pírka mají na starost nadýchatelnost.    
 
Dalším údajem je plnivost, která značí schopnost peří zaujmout maximální objem. Vyjadřuje pružnost a rozpínavost. Čím vyšší je hodnota, tím je plnivost lepší. Kvalitu péřové náplně určuje nejen množství prachového peří ve směsi (údaje 90/10, 80/20 nebo 70/30), ale i jejich celková pružnost a rozpínavost (tj. schopnost zaujmout maximální objem a loft). Tato “plnivost” (angl. ”Fill power”) je mezinárodně uznávanou veličinou a je testována systémem IDBF ve speciálních laboratořích.
      
JAKOU SI VYBRAT VELIKOST SPACÁKU?

Spacák by měl být mírně volný, právě tak, aby se spáč při otáčení z boku na bok neotáčel s celým spacákem, ale pouze on sám. Výrobci proto mají v nabídce spacáků obvykle dvě velikosti podle výšky postavy. Výběr správné velikosti a délky spacího pytle je důležitým krokem před jeho koupí.

  • Spací pytel nesmí být těsný, naopak prostor mezi tělem a stěnami spacího pytle by neměl být extra velký.
  • Pokud je prostor příliš malý, dochází ke stlačení izolační vrstvy a její výhřevnost není stoprocentní. V opačném případě musí tělo vyhřát velý prostor.
  • Doporučená výška osoby je cca o 25 cm menší než samotná délka spacího pytle.
  • Je nutné brát ale v potaz také šířku postavy, a proto je lepší spací pytel vyzkoušet a vlézt si do něj před samotnou koupí.       

SPOJOVATELNOST SPACÍCH PYTLŮ

Některé spací pytle mají vlastnost, že lze dva spojit v jeden velký spacák.       
Spací pytel musí být v provedení L (levý) a R (pravý) a mělo by se jednat o stejný typ spacího pytle z jedné sezóny.       
Pokud chcete spojit dva různé typy spacích pytlů, musí být z jedné kolekce a mít stejnou délku. 

ZIP SPACÁKU

Spacáky bez zipu se dnes již prakticky nevyrábí. Není však zip jako zip. U neznačkového zipu riskujete, že vás zradí právě v okamžiku, kdy to nejméně potřebujete. Noc v mraze se spacákem použitým jako přikrývka, protože zip nejde zapnout, rozjíždí se nebo upadl jezdec může být také vaší nocí poslední. Absolutní světová špička jsou zipy YKK, vynikající jsou také české zipy Ws20.
Zip by měl být krytý vnitřní zateplovací légou, která zabraňuje úniku tepla ven konstrukcí zipu.

OBAL NA SPACÁK

Obal chrání spací pytel před ušpiněním a mechanickým poškozením.       
Ve většině případů má obal kompresní popruhy, které umožní stlačit velikost balení na minimum.

Mohlo by vás zajímat
Direct Apline, prosím, seznamte se

Direct Apline, prosím, seznamte se

Znáte značku Direct Alpine? Rodinná firma z České republiky vyrábí své produkty nejen s technickou propracovaností.
13.03.2024
Vánoční otevírací doba

Vánoční otevírací doba

Pozor, přes svátky máme omezenou otevírací dobu prodejny.
21.12.2023
Český ráj slaví 30. narozeniny

Český ráj slaví 30. narozeniny

Nenechte si utéct oslavu, narozeninové slevy a prima dárky.
08.11.2023
8. kolo GPS soutěže

8. kolo GPS soutěže

Již tuto sobotu 24. 6. 2023 proběhne 8. kolo naší GPS soutěže. Mrkněte se, o co soutěžíme tentokrát.
22.06.2023
Soutěž o helmu a brýle Uvex Team Wanty

Soutěž o helmu a brýle Uvex Team Wanty

Vyhrajte silniční helmu a brýle z limitované edice Uvex Team Wanty.
19.06.2023
zobrazit všechny články
Direct Apline, prosím, seznamte se

Direct Apline, prosím, seznamte se

Znáte značku Direct Alpine? Rodinná firma z České republiky vyrábí své produkty nejen s technickou propracovaností.
13.03.2024
Vánoční otevírací doba

Vánoční otevírací doba

Pozor, přes svátky máme omezenou otevírací dobu prodejny.
21.12.2023
Český ráj slaví 30. narozeniny

Český ráj slaví 30. narozeniny

Nenechte si utéct oslavu, narozeninové slevy a prima dárky.
08.11.2023
8. kolo GPS soutěže

8. kolo GPS soutěže

Již tuto sobotu 24. 6. 2023 proběhne 8. kolo naší GPS soutěže. Mrkněte se, o co soutěžíme tentokrát.
22.06.2023
Soutěž o helmu a brýle Uvex Team Wanty

Soutěž o helmu a brýle Uvex Team Wanty

Vyhrajte silniční helmu a brýle z limitované edice Uvex Team Wanty.
19.06.2023
Direct Alpine
Tento měsíc soutěžíme s značkou Direct Alpine.
Vyhraj luxusní bundu Alpha Jacket
Do konce soutěže zbývá:
ZNAČKA MĚSÍCE